- forumet for deg som bruker mer tid på hifi enn på data!

Forsiden - Norsk HifiPedia

Dato/klokkeslett: 22 Jul 2018, 11:45

Tidssone UTC + 1 time
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 
Forfatter Melding
 Innleggets emne: En Tandberg TP-41 får nytt liv!
InnleggSkrevet: 29 Aug 2008, 17:09 
Avlogget
Forumadministrator
Brukerens avatar

Registrert: 20 Aug 2008, 20:52
Innlegg: 827
Bosted: Toten
Mange har nok sett denne tråden andre plasser, men velger dog å føre dette "prosjektet" over hit.

Kjøpte en TP-41 på QXL for en tid tilbake. Denne var ikke av den pene sorten og det var heller ikke lyd i den. Men ut fra beskrivelse og bildet, kunne jeg skimte litt "gull" under den slitte overflaten. Hjem kom den, og den var som beskrevet. Det første jeg gjorde var å skifte stabkretsen.
Ellers var det å rense alle pot og rense og smøre brytere. Radioen var ellers bra på den tekniske siden.

Her var utgangspunktet:
Bilde

Aluminiumen var hel og uten hakk, men det var stor slitasje i klarlakken:
Bilde

Her er ny stabkrets satt inn:
Bilde

Alt det vesentlige ble demontert for rengjøring og oppussing:
Bilde

Batterikassen var ikke ille, men det var en del batterisyre. Litt basisk rens fjernet syren. Sammen med bruk av en tannbørste ble, kassa fin og ren. Plasten ble noe missfarget, dette ordnet jeg ved å legge alle plastdelene i ett silikonbad. Her er kassen før rensing:
Bilde

Treverket hadde noen hakk, men ikke verre enn at det lot seg fikse. Kassen ble pusset ned med 400 papir. Er det stor slitasje, bør man nok først bruke noe grovere papir. Pass bare på at man ikke pusser gjennom det første laget av finer.
Bilde

Etter at alle sår og rip var borte, var det å begynne med oljebehandlingen. Oljen jeg bruker kalles Faxe Prestige Naturell. Altså en olje uten farge. Oljen herder over tid, og danner en slitesterk hinne. Påføringen gjøres for hånd. Ved bruk av hånden ved påføring vil friksjonen gjøre oljen tynnere, og den vil dermed trenge lettere inn i porer. Overflødig olje tørkes bort. Vent i 15 min, for så å gjenta prosessen. Dette må gjentas til treverket er mettet, og ikke trekker mer olje. Etter siste påføring lar man et tynt sjikt bli sittende igjen, dersom man ønsker en blank overflate. Det er her viktig at oljen får herde før man tar tresidene i bruk. Ønsker man en ikke fullt så blank overfalte, polerer man bare siste lag. Dette etter 15 min fra sist innsetting av olje.
Bilde

Aluminiumsprofilene var som nevnt slitt på denne radioene. Ikke var bare klarlakken sliten og gul, men det var stor slitasje rundt søkerknappen til FM. Dette vises ved at den børstede finishen var borte. Men før dette kunne ordnes måtte klarlakken bort. Ofte vil en bøtte med [u]meget[/] varmt vann gjøre den største jobben her. Putt hele profilen ned i bøtta, og la det varme vannet virke en god stund. Man vil se at lakken begynner å hvitne for så å løsne. Samtidig vil limet som holder skalaglasset bli mykt, slik at man lett kan fjerne glasset. Ikke la glasset ligge unødig lenge i det varme vannet før man fjerner det fra profilen. La så profilen ligge til hele overflaten blir hvitaktig, og lakken løsner. Man kan hjelpe på denne prosessen ved å bruke litt salmiakk. Men ikke overdriv her, da dette kan skade teksten. Teksten mener jeg er brennlakkert, og tåler derfor en god del. Siden teksten tåler litt kan man avslutte rensingen av profilen med rødsprit. Rødsprit legger ofte igjen ett fargelag etter tørk, så jeg vil anbefale å bruke til eksempel blank isopropanol til slutt.
Siden aluminiumen var slitt rundt FM-søker, måtte jeg prøve å frembringe det børstede utseende igjen. Jeg valgt å bruke fint sandpapir.
Som siste finish må man legge på noen lag med klarlakk. Jeg valgte å bruke sprøyte, noe som gir det peneste resultatet. 3 lag holdt. Her ser man bildet av det ferdige resultatet sammen med den rengjorte batterikassa.
Bilde

Bilde

Her er resultatet:
Bilde

Skalaglass var noe slitt, men etter en time i silikonbad og polering var dette så godt som nytt.

_________________
Bilde


Sist endret av Per Arne den 08 Sep 2008, 20:54, endret 1 gang

Topp
 Profil  
 
 Innleggets emne: Re: En Tandberg TP-41 får nytt liv!
InnleggSkrevet: 29 Aug 2008, 18:26 
Avlogget
Brukerens avatar

Registrert: 25 Aug 2008, 20:42
Innlegg: 532
Ja, dette er noe annet enn Tivoli!! :ot: :D

_________________
Mvh. Fred Olav.. :) Radiot.. ;)


Topp
 Profil  
 
Vis innlegg fra forrige:  Sorter etter  
Opprett et nytt emne Svar på emnet  [ 2 innlegg ] 

Tidssone UTC + 1 time


Hvem er i forumet

Brukere som leser i dette forumet: Ingen registrerte brukere og 1 gjest


Du kan ikke opprette nye emner i dette forumet
Du kan ikke skrive innlegg i dette forumet
Du kan ikke redigere dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke slette dine egne innlegg i dette forumet
Du kan ikke laste opp vedlegg til dette forumet

Søk etter:
Gå til forum:  
cron
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
phpBB.no - Norsk phpBB-support